Optimizacija slika za brzinu

optimizacija slika
Optimizacija slika je veoma bitna.Slike oživljavaju Vaš sadržaj i pomažu povećati angažman. Istraživači su otkrili da korištenje slika u boji povećava vjerojatnost da će ljudi čitati Vaš sadržaj za 80%.

Međutim, ako Vaše slike nisu optimizirane, mogle bi više štetiti nego pomoći. Zapravo, neoptimizirane slike jedan su od najčešćih problema s brzinom koje vidimo na web stranicama za početnike. Optimizacija slika veoma je bitna stavka prilikom izrade web stranice.

Prije nego što prenesete fotografiju izravno s telefona ili fotoaparata, preporučujemo da koristite softver za uređivanje fotografija kako biste optimizirali svoje slike za web, kao npr. Photoshop.

U svojim izvornim formatima, ove fotografije mogu imati velike datoteke. Ali na temelju formata slikovne datoteke i kompresije koju odaberete u svom softveru za uređivanje, možete smanjiti veličinu slike do 5x.

U Promosu koristimo razne formate slika: JPEG, PNG, SVG i WebP.

Sada se možda pitate: u čemu je razlika?

PNG format slike nije komprimiran. Kada komprimirate sliku, gubi se neke informacije, pa će nekomprimirana slika biti kvalitetnije s više detalja. Nedostatak je što je veća veličina datoteke, pa je potrebno dulje za učitavanje. PNG slika je transparentne pozadine i pretežno se koristi za prikazivanje logotipa i ikona.

Format SVG datoteke popularan je alat za prikaz dvodimenzionalnih grafika, grafikona i ilustracija na web stranicama. Osim toga, kao vektorska datoteka, može se povećati ili smanjiti bez gubitka rezolucije.

JPEG je, s druge strane, komprimirani format datoteke koji neznatno smanjuje kvalitetu slike, ali je znatno manje veličine.

WebP je format slikovne datoteke koji sadrži slikovne podatke s kompresijom bez gubitaka. Razvijen od strane Googlea, WebP je u osnovi izvedeni WebM video format. Format je sposoban smanjiti veličinu slikovne datoteke do 34% manju od JPEG i PNG slika uz zadržavanje visoke kvalitete.

Koji format odabrati?

Kako onda odlučiti koji format slike odabrati?

  • Ako naša fotografija ili slika ima puno različitih boja, tada koristimo JPEG.
  • Ako je to jednostavnija slika ili nam je potrebna prozirna slika, onda koristimo PNG.
  • Ako imamo puno slika na webu, tipa slike proizvoda u web shopu koristimo WebP format.

Ispod je tablica usporedbe veličina datoteka i različitih alata za kompresiju koje smo koristili za kompresiju slike na početku članka.

tablica kompresijskih alata

Kao što možete vidjeti na grafikonu, format slike koji koristite može napraviti OGROMNU razliku u izvedbi web stranice.

Scroll to Top
Scroll to Top