Vodič za veću brzinu WordPress stranice

vodič za veću brzinu wordpress stranice wordpress brzina
Želite veću brzinu WordPress stranice?

Želite veću brzinu WordPress stranice? Stranice koje se brzo učitavaju poboljšavaju korisničko iskustvo, povećavaju preglede stranica i pomažu u vašem WordPress SEO-u. U ovom ćemo članku podijeliti najkorisnije savjete za optimizaciju brzine WordPressa za poboljšanje performansi WordPressa i ubrzanje vaše web stranice.

O sadržaju članka

Za razliku od drugih popisa “X najbolji WordPress dodatak za predmemoriju” ili generičkih vodiča “X savjeta za veću brzinu WordPress stranice”, ovaj članak je sveobuhvatan vodič za optimizaciju performansi WordPressa.

Pokušali smo pokriti sve, od razloga zašto je brzina važna, što usporava vašu WordPress stranicu i djelotvornih koraka koje možete poduzeti da odmah postignete veću brzinu WordPress stranice.

Kako bismo to olakšali, napravili smo tablicu sadržaja koja će vam pomoći da se krećete kroz naš konačni vodič za ubrzavanje vaše WordPress stranice.

Tablica sadržaja
Zašto je brzina bitna za Vašu WordPress stranicu?

Što to znači za Vas kao vlasnika web stranice?

Imate vrlo malo vremena da korisnicima pokažete svoj sadržaj i uvjerite ih da ostanu na Vašoj web stranici.

Spora web stranica znači da će korisnici potencijalno napustiti vašu web-lokaciju prije nego što se ona uopće učita.

Prema studiji slučaja StrangeLoop koja je uključivala Amazon, Google i druge veće stranice, kašnjenje od 1 sekunde u vremenu učitavanja stranice može dovesti do 7% gubitka konverzija, 11% manje prikaza stranice i 16% smanjenja zadovoljstva korisnika.

strangeloop studija

Povrh toga, Google i druge tražilice već su počele kažnjavati sporije web stranice gurajući ih prema dolje u rezultatima pretraživanja što znači manji promet za spore web stranice.

Da sumiramo sve, ako želite više prometa, pretplatnika i prihoda od svoje web stranice, onda morate svoju WordPress web stranicu učiniti BRZOM!

Kako provjeriti brzinu web stranice?

Često početnici misle da je njihova web stranica u redu samo zato što na njihovom računalu nije spora. To je OGROMNA greška.

Budući da često posjećujete vlastitu web stranicu, moderni preglednici poput Chromea pohranjuju vašu web-lokaciju u predmemoriju i automatski je unaprijed dohvaćaju čim počnete upisivati adresu. Time se vaša web stranica učitava gotovo trenutno.

Međutim, običan korisnik koji prvi put posjećuje vašu web stranicu možda neće imati isto iskustvo.

Zapravo, korisnici na različitim geografskim lokacijama imat će potpuno drugačije iskustvo.

Možete testirati brzinu svoje web stranice pomoću alata kao što je IsItWPov test brzine za WordPress.

To je besplatni online alat koji vam omogućuje testiranje brzine vaše web stranice.

vodič za veću brzinu wordpress stranice speed tool test

Nakon što pokrenete test brzine web-lokacije, možda se pitate koja je dobra brzina web-lokacije kojoj bih trebao težiti?

Dobro vrijeme učitavanja stranice je manje od 2 sekunde.

Međutim, što brže možete napraviti, to je bolje. Nekoliko milisekundi poboljšanja tu i tamo može dovesti do brijanja pola ili čak cijele sekunde vašeg vremena učitavanja.

Što usporava Vašu web stranicu?

Vaše izvješće o testu brzine vjerojatno će sadržavati više preporuka za poboljšanje. Međutim, većina toga je tehnički žargon koji je početnicima teško razumjeti.

Naučiti što usporava vašu web stranicu ključ je za poboljšanje performansi i donošenje pametnijih dugoročnih odluka.

Glavni uzroci spore WordPress web stranice
 • Web Hosting – Kada vaš web hosting poslužitelj nije ispravno konfiguriran, to može naštetiti brzini vaše web stranice.
  Konfiguracija WordPressa – Ako vaša WordPress stranica ne poslužuje stranice u predmemoriji, tada će preopteretiti vaš poslužitelj, što će uzrokovati sporo ili potpuno rušenje vaše web stranice.
 • Veličina stranice – uglavnom slike koje nisu optimizirane za web.
 • Loši dodaci – Ako koristite loše kodiran dodatak, to može značajno usporiti vašu web stranicu.
 • Vanjske skripte kao što su oglasi, učitavači fontova itd. također mogu imati veliki utjecaj na izvedbu vaše web stranice

Sada kad znate što usporava Vašu web stranicu pogledajmo što možete učiniti da ju ubrzate.

Dobar hosting je bitan

Vaša WordPress usluga hostinga igra važnu ulogu u uspješnosti web stranice. Dobar davatelj dijeljenog hostinga  poduzima dodatne mjere za optimizaciju Vaše web stranice za performanse.

Međutim, na dijeljenom hostingu dijelite resurse poslužitelja s mnogim drugim korisnicima. To znači da ako vaša susjedna stranica dobije puno prometa, to može utjecati na cjelokupnu izvedbu poslužitelja što će zauzvrat usporiti vašu web stranicu.

S druge strane, korištenje upravljane usluge WordPress hostinga daje vam najoptimiziranije konfiguracije poslužitelja za pokretanje WordPressa. Upravljane WordPress hosting tvrtke također nude automatske sigurnosne kopije, automatska ažuriranja WordPressa i naprednije sigurnosne konfiguracije za zaštitu vaše web stranice.

Preporučujemo Neomedia za našeg preferiranog pružatelja hosting usluga, pogotovo za web stranice sa europskim područjem djelovanja.

Popis "tvikova" koje možete napraviti da povećatu brzinu i performanse web strancie

Donosimo Vam popis akcija koje možete napraviti kako biste povećali brzinu Vaše web stranice. Detaljniji opis procesa pravilne implementacije akcije obraditi ćemo u narednim člancima.

 • Instalirajte WordPress dodatak za predmemoriju (Cache Enabler)
 • Optimizirajte slike (WebP, JPG, PNG, SVG)
 • Držite Vašu WordPress stranicu ažurnom
 • Optimizirajte procese u pozadini
 • Koristite izvatke na početnoj stranici i arhivi
 • Podijelite komentare na stranice
 • Koristite CDN
 • Nemojte dodavati audio/video datoteke direktno u WordPress
 • Koristite temu optimiziranu za brzinu
 • Koristite brze dodatke

Također je moguće raditi dodatne fine akcije, ali prethodno navedeno trebalo bi biti sasvim dovoljno da Vaša web stranica postigne dobre performanse.

Scroll to Top
Scroll to Top