Što je to hosting?

hosting slika hosting diska
Hosting općenito

Hosting (ili web hosting) je usluga zakupa prostora na internetskom poslužitelju (serveru) na kojem će biti smještene Vaše web stranice. Svaka web stranica ima svoj smještaj na nekom serveru, bilo da se taj server fizički nalazi u Hrvatskoj (rjeđe) ili pak u Europi ili Americi (češće).

Cijena hostinga ovisi o tome koliko vam prostora treba: to može biti npr. 1 GB, 5 GB, 20 GB… Za većinu jednostavnih sajtova koji sadrže nekoliko stranica tipa O nama, Usluge, Kontakt i slično, dovoljno je i pola GB prostora.

Zakup hostinga obično traje 12 mjeseci, a možete ga produžiti koliko god želite. Osim samoga prostora na serveru, također se treba zakupiti i određena domena koja će predstavljati internetsku adresu vaše web stranice (npr. www.moja-tvrtka.com; www.moj-obrt.hr i slično).

Cijena hostinga

Cijene hostinga mogu značajno varirati, no za smještaj jednostavne web stranice platit ćete do nekih 400 kn mjesečno. Veći serverski prostor uglavnom je potreban portalima i web shopovima koji imaju puno sadržaja, pa je onda i cijena zakupa serverskog prostora nešto veća. Kad naručujete izradu web stranice, ako već nemate domenu i serverski prostor najbolje je to odmah dogovoriti u cijenu, kao i mjesečno ili godišnje održavanje, tako da dobijete kompletnu uslugu. Održavanje Vaše web stranice podrazumijeva da će ona biti cijelo vrijeme online, tj. da se neće dogoditi da zbog nekih smetnji ili pogrešaka bude nedostupna posjetiteljima.

Kvalitetan hosting

Kako možete znati imate li kvalitetan hosting? Većina hosting tvrtki jamči 99,9 % uptime, tj. da će vaša web stranica biti online 99,9% vremena. Ako prilikom posjete web stranici vidite da je ona često nedostupna ili da se jako sporo učitava, po svoj prilici nešto nije u redu s Vašim hostingom.

U tom slučaju najbolje je promijeniti hosting tvrtku te izabrati neku bolju koja će Vam pružiti kvalitetniji hosting. Koja korist što imate vizualno privlačnu web stranicu ako se sporo učitava ili ako nije dostupna? U tom ćete slučaju izgubiti sve potencijalne posjetitelje i kupce.

Scroll to Top
Scroll to Top